Bu ders; güncel bilimsel bilgileri takip etmek için farmasötik teknolojide yararlanılan kaynaklar, farmakopeler, ilaç formülasyonlarının hazırlanmasında kullanılan temel işlemler ile önformülasyonda planlanan temel çalışmaları ve ilaçta stabilite bilgilerini kapsar.
Reçete hazırlamada tartım esasları, doz ve alkol hesapları, majistral ilaç hazırlamanın temel kuramlarını, oral ve haricen kullanılan çözelti tipi ilaçların hazırlanması ve kontrollerini kapsar.
Bu ders; çözelti tipi ilaçlar ile kolloidal sistemler, süspansiyon, emülsiyon, aerosol ve yarı katı ilaç şekillerinin formülasyonları, üretimleri ve kalite kontrol yöntemlerini kapsar.
Bu ders; süspansiyon, emülsiyon, yarı katı ve suppozituvar ilaç şekillerinin üretimleri ve kalite kontrollerini kapsar.
Bu ders; Parenteral ve katı ilaç şekillerinin formülasyon, üretim ve bitmiş ürün kontrolleri ile kontrollü salım sistemlerinin temel esaslarını ve radyofarmasötik ilaçların özelliklerini kapsar.
Bu ders; Parenteral ilaç şekillerinin formülasyonları, üretimleri ve kalite kontrolleri, toz teknolojisinin temel kavramları ve paket tipi majistral reçetelere ait uygulamalı çalışmaları kapsar.
Bu ders; İlaç taşıyıcı sistemler, ilaçların hedeflendirilmesi, farmasötik biyoteknoloji, tanı ve tedavide kullanılan tıbbi cihazlar ile iyi imalat uygulamaları (GMP) ve kalite güvencesi konularını kapsar.
Bu ders; Farklı yöntemler ile hazırlanan tablet ilaç şekillerinin üretimleri ve kalite kontrollerini, ilaçlarda yapılan biyoyararlanım ve biyoeşdeğerlik çalışma sonuçlarının değerlendirilmesini ve reçetelerde karşılaşılan geçimsizlikler hakkındaki bilgileri kapsar.
Bu ders; Kozmetik ürünlere ilişkin ulusal ve uluslararası regülasyonlar, kozmetik ve kozmesötik/dermakozmetik ürünlerin özellikleri, etkileri ve sınıflandırılmaları, kozmetik taşıyıcı sistemler, nanoteknolojinin kozmetik uygulamaları ve kozmetik ürün kullanımında karşılaşılan istenmeyen yan etkiler konularını kapsar.
Bu ders; Biyofarmasötikte temel kavramlar, biyoyararlanım ve biyoeşdeğerlik tanımları, farmakokinetikte temel kavramlar, doğrusal (lineer) ve doğrusal olmayan (nonlineer) farmakokinetik, biyoyararlanım ve biyoeşdeğerlikle ilgili yasal düzenlemeler konularını kapsar.
Bu ders, İlaç ve ilaç etkin madde tanımlarını, majistral, ofisinal, orjinal ve jenerik ilaçların özelliklerini, farmasötik dozaj şekillerini, reçete tanımını, reçetelerin sınıflandırılmasını, reçete doz hesaplarını, Reçeteli ve reçetesiz ürünlerin (OTC ürünler) özelliklerini, eczanelerde bulunan ilaç dışı ürünleri ve eczanelerde bilgisayar uygulamalarını kapsar.
Hastanede yatan hastalara uygulanan büyük hacimli parenteral preparatlara konan küçük hacimli ilaçların katılımı ve ortaya çıkabilecek geçimsizlikleri, sorunları ve çözümlerini, kemoterapi ilaçlarının hazırlanması ve uygulanmasındaki temel prensipleri, diyaliz çözeltilerinin türleri ve formülasyonlarını kapsar.
Bu ders, Majistral ilaç tanımı ve tedavi açısından önemini, majistral ilaç hazırlamanın genel kurallarını ve temel hesaplamaları, eczanede hazırlanabilecek majistral dozaj formlarının hazırlama yöntemleri, ambalaj ve saklama koşullarını, offisinal ilaçlar, özellikleri ve eczanede hazırlanmaları ile majistral reçetelere ilişkin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) koşullarını kapsar.
Bu ders, radyofarmasötiklere ait genel kavramları, radyofarmasötik formülasyonların hazırlama yöntemlerini, kalite kontrollerini, etiketlenmelerini, kullanım alanlarını, uygulama yollarını ve radyofarmasötiklere ait yasal düzenlemeleri kapsar.
Bu ders, kozmesötik/dermokozmetik kavramlarını ve kozmesötiklerin sınıflandırılmalarını, kozmesötik/dermokozmetik madde ve ürünleri, kozmesötik aktif maddeleri içeren formülasyonların etkinliklerinin non-invazif aletli analiz yöntemleri ile incelenmesini ve kozmesötik ürün üretiminde iyi imalat uygulamaları (GMP) ile bu ürünlere ilişkin yasal durumları içerir.
İlaç endüstrisinde Ar-Ge çalışmalarının önemi, yeni ve jenerik ilaç şekillerinin geliştirilmesinde yürütülen Ar-Ge çalışmaları, farmasötik ölçek büyütme çalışmaları, teknoloji transferi konularını kapsar.
Bu ders, ilaç ve kozmetik ürünler, tıbbi cihazlarla ile ilgili yasal düzenlemeleri, orjinal, jenerik ilaçlar ile özel koşullara tabi ilaçların ruhsatlandırma işlemlerini, kozmetikler ile ilgili kanun ve yönetmelikleri, ürün takip sistemi ile tıbbi cihazların özellikleri, kullanım alanları ve bunlara ilişkin yasal düzenlemeleri kapsar.
Endüstriyel üretimde, kalite yönetimi, kalite güvencesi, iyi imalat uygulamaları (GMP) ile ilgili temel kavramları, ilgili kılavuzları ve yönetmelikleri içerir.
Bu ders, Farmasötik biyoteknolojide temel kavramları, biyoteknolojik ürünlerin rekombinant DNA, monoklonal antikor ve hibridoma teknolojisi ile üretim proseslerini, biyobenzer ürünlerin geliştirilmesinde üretim prosesi ve süreçleri, yasal düzenlemelerini kapsamaktadır.