Lisans Eğitimi
Ders: ECZ 210 Farmasötik Botanik
Dönem ve yıl: Bahar, İki
Tipi ve Kredi/AKTS: Zorunlu, 2/3
İçerik: Bu ders ile ilaç ve ilaç potansiyeli olan tıbbi bitkiler ve drogları tanıtılmaktadır. Öğrenciler bitki sistematiğini, bitkisel hücre yapısını öğrenir. Bacteriophyta, Cyanophyta, Phycophyta, Mycophyta, Likenler, Bryophyta, Pteridophyta, Spermatophyta; Gymnospermae ve Angiospermae; monokotil ve dikotil bitkiler, eczacılık bakımından önemli familyalar, bitkiler, drogları, etken maddeleri, etki ve kullanılışları, Türkiye tıbbi bitkilerinin yayılışı ve kullanılışları, familya cins ve tür tayinlerinde uygulamaları yapılmaktadır.
Ders: ECZ 212 Farmasötik Botanik Uygulamaları
Dönem ve yıl: Bahar, İki
Tipi ve Kredi/AKTS: Zorunlu, 1/3
İçerik: Bu ders, ilaç hammaddesi veya etken maddesi elde etmek için kullanılan veya drog veren bitkisel kaynakların bilimsel olarak tanımlanması için, tıbbi bitkilerin morfolojik ve anatomik özelliklerini, familya tayinlerini ve herbaryum örneği hazırlamayı uygulamalı olarak öğretmektedir. Konu başlıkları arasında ekskürsiyon gezileri, tıbbi bitkilerin adlandırılması, morfolojik özelliklerinin tanımlanması, herbiye hazırlanması ve saklanması ve eczacılıkta önemli bitkilerin teşhisi ile ilgili genel kavramlar: Kök, gövde, metamorfoz, yaprak, çiçek, meyve ve incelenmesi; Tıbbi bitkilerin teşhisi: eczacılıkta ve Türkiye florasında önemli bitkilerin familya tayinleri yer alır.
Ders: ECZ 311 Farmakognozi I
Dönem ve yıl: Güz, Üç
Tipi ve Kredi/AKTS: Zorunlu, 2/3
İçerik: Bu ders, doğal kaynaklı primer metabolizma ürünlerinin ve bu ürünleri taşıyan tıbbi bitki ve drogların tanımlanmaları, miktar tayinleri, etkinlikleri ve güvenli kullanımları yanında bu ürün ve maddelerle ilgili olarak insan sağlığı açısından yapılması gereken doğru ve akılcı uygulamaları öğretmektedir.
Ders: ECZ 313 Farmakognozi Uygulamaları I
Dönem ve yıl: Güz, Üç
Tipi ve Kredi/AKTS: Zorunlu, 1/3
İçerik: Öğrenciler önemli tıbbi bitkilerin morfolojik ve metabolitleri mikroskopik ve kimyasal yöntemleri uygulayarak öğrenir. El becerilerini geliştirerek bulgularını teorik bilgilerle karşılaştırır. Farmakope yöntemleriyle yapılan deneysel analizler tıbbi bitkilerde aranan koşullar hakkında temel bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır.
Ders: ECZ 312 Farmakognozi II
Dönem ve yıl: Bahar, Üç
Tipi ve Kredi/AKTS: Zorunlu, 2/3
İçerik: Bu ders, doğal kaynaklı sekonder metabolizma ürünlerinin ve bu ürünleri taşıyan tıbbi bitki ve drogların tanımlanmaları, miktar tayinleri, etkinlikleri ve güvenli kullanımları yanında bu ürün ve maddelerle ilgili olarak insan sağlığı açısından yapılması gereken doğru ve akılcı uygulamaları öğretmektedir.
Ders: ECZ 314 Farmakognozi Uygulamaları II
Dönem ve yıl: Bahar, Üç
Tipi ve Kredi/AKTS: Zorunlu, 1/3
İçerik: Öğrenciler verilen numunelerde etkin olan önemli bazı sekonder metabolitlerin elde etme yöntemlerini, teşhis ve miktar tayinlerini uygulayarak öğrenir. Bulgularını aromaterapi ve fitoterapide kullanılabilecek tıbbi bitkiler ile ilgili teorik bilgilerle karşılaştırır. Farmakope yöntemleriyle yapılan deneysel analizler tıbbi bitkilerde eczacılıkta aranan koşullar hakkında temel bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır.
Ders: ECZ 411 Farmakognozi III
Dönem ve yıl: Güz, Dört
Tipi ve Kredi/AKTS: Zorunlu, 2/3
İçerik: Bu ders, ağırlıklı olarak azot içeren biyolojik aktivite gösteren moleküllerin ve bu molekülleri içeren tıbbi bitki ve drogların tanımlanmaları, miktar tayinleri, etkinlikleri ve güvenli kullanımları yanında bu ürün ve maddelerle ilgili olarak insan sağlığı açısından yapılması gereken doğru ve akılcı uygulamaları öğretmektedir.
Ders: ECZ 413 Farmakognozi Uygulamaları III
Dönem ve yıl: Güz, Dört
Tipi ve Kredi/AKTS: Zorunlu, 1/3
İçerik: Öğrenciler verilen numunelerde etkin olan önemli bazı metabolitlerin elde etme yöntemlerini, teşhis ve miktar tayinlerini uygulayarak öğrenir. Bulgularını fitoterapide kullanılabilecek tıbbi bitkiler ile ilgili teorik bilgilerle karşılaştırır. Farmakope yöntemleriyle yapılan deneysel analizler tıbbi bitkilerde aranan koşullar hakkında temel bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır.
Ders: ECZ 216 Bitki Anatomisi
Dönem ve yıl: Bahar, İki
Tipi ve Kredi/AKTS: Seçmeli, 2/2
İçerik: Bitki anatomisi ve morfolojisinin temel kavramları, bitkinin kısımlarının anatomik özellikleri, hücre-doku-organ arasındaki ilişkileri ve doku kültürü yöntemleri ile bitki anatomisi arasındaki ilişkiye dair güncel bilgileri içerir.
Ders: ECZ 218 Ekonomik Değeri Olan Tıbbi Bitkiler
Dönem ve yıl: Bahar, İki
Tipi ve Kredi/AKTS: Seçmeli, 2/2
İçerik: Eczacılık bakımından önemli familya ve bitkileri bilerek, bir öğrenci tıbbi bitkilerin dünyada ve ülkemizdeki ticareti ve önemi değerlendirir. Bitki zenginliğine zarar vermeden ekonomik değeri olan ve olabilecek tıbbi bitkiler tanıtır ve ekonomik değerlerini artırmak için çalışır.
Ders: ECZ 318 Tıbbi Çaylar
Dönem ve yıl: Bahar, Üç
Tipi ve Kredi/AKTS: Seçmeli, 2/2
İçerik: Tıbbi çayların hazırlanışları, keyif çaylarından farklılıkları, sağlık alanında kullanımları, yapılan uygulamalar hakkında bilgi verilecektir.
Ders: ECZ 410 Fitoterapötikler
Dönem ve yıl: Bahar, Dört
Tipi ve Kredi/AKTS: Seçmeli, 2/2
İçerik: Öğrenci bu derste çeşitli sistem rahatsızlıklarında tedaviyi destekleyici olarak fitoterapötikler hakkında bilgi sahibi olur, yasal uygulamaları öğrenir.
Ders: ECZ412 Bitki Biyoteknolojisi
Dönem ve yıl: Bahar, Dört
Tipi ve Kredi/AKTS: Seçmeli, 2/2
İçerik: Bitki biyoteknolojisi temel kavramları, bitki doku kültürü teknikleri, transformasyon ve genom editleme teknolojileri, bitki biyoteknolojisi yaklaşımıyla sekonder metabolit ve biyofarmasötiklerin üretimine dair güncel bilgileri içerir.
Ders: ECZ 511 Aromaterapötikler
Dönem ve yıl: Güz, Beş
Tipi ve Kredi/AKTS: Seçmeli, 2/2
İçerik: Öğrenciyi, aromaterapi ile ilgili kavram ve tanımlar, aromaterapide kullanılan doğal ürünler, uygulama şekilleri, uygulama alanları, formülasyonlar, etki ve yan etkiler konusunda bilgilendirir.