BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Eczacılık Fakültesi

 

Mezunlarımızın Çalışma Olanakları

Eczacılık Fakültemizden mezun öğrencilerimizin diploma ve diploma ekleri Üniversitemizin uluslararası akreditasyonu nedeniyle yurtdışında kabul görmektedir.

Yurt içinde çalışacak iseler çok geniş bir iş alanı kendilerini beklemektedir. Serbest veya kamu kurumlarında ya da  özel sektörde eczacı olarak çalışma olanaklarına sahiptirler. Bu alanlardan bazıları kısaca aşağıda özetlenmiştir.

 

  1. Eczacılık Fakültesi mezunları kendi eczanelerini açarak serbest çalışabilmektedir. Serbest eczane açan eczacı reçetede verdiği her ilaçtan sorumludur. Hastaya doğru ilacı vermeden önce reçetede yazan dozu, tanıyı ve çoklu ilaç kullanımı varsa ilaç-ilaç, ilaç-gıda etkileşmelerini kontrol ederek vermek zorundadır. Bu konularda reçeteyi yazan hekimle de bilgi paylaşımı yapmalıdır. Ayrıca ilaçların kullanım şekillerini hastalara veya hasta yakınlarına anlaşılır şekilde tarif etmeli ve özellikle bölgesindeki kronik hastalarının ilaç kullanımlarını takip etmelidir. Bu nedenle eczacı çok güçlü bir tip eğitimi almak zorundadır. Başkent Üniversitesi tam donanımlı Tip Fakültesi ve Hastanesi ile eğitimde katkı vermektedir. Bugünkü koşullarda ülkemizde bazı bölgelerde eczane sayısının yeterli olması nedeniyle Eczacılık Yasasında yapılan bir düzenleme nedeniyle halen nüfus dağılımı esas alınarak serbest eczane açılmasına sınırlama getirilmiştir. Yerine yardımcı eczacılık sistemi getirilmiştir. Eczacılar mezun olduklarında yöneldikleri alanlara göre kamu veya özel kurumlarda görev üstlenebilmektedir. Bu alanda çalışan eczacı sayısının Avrupa ülkelerindeki eczacıların istihdam alanları ile karşılaştırıldığında çok düşük olduğu görülmektedir.Eczacılarımızın çalışabilecekleri alanlar
  2. Devlet veya Özel Hastaneler: Hastanelerde görev yapan eczacılar, klasik uygulamaların yanında birçok ülkede olduğu gibi nutrisyon ve onkoloji gibi benzeri birçok alanda ileri bilgilere sahip olmaya ve görev üstlenmeye başlamıştır. Ayrıca eczacılıkta uzmanlık yasasının çıkması ile, hastanelerde istihdam edilecek uzman klinik eczacıların akılcı ve kanıta dayalı ilaç kullanımına ait bilgilerini paylaşarak daha rasyonel, daha hızlı ve daha ekonomik tedavinin gerçekleştirilmesi için sağlık otoritelerinin hizmetine sunacaklardır. 
  3. İlaç Endüstrisi: Eczacı olarak ilaç ve aşı ile ilgili olarak endüstride üretim, araştırma, denetim ve ruhsat alanlarında yeterli donanıma sahip olarak görev yapabilmektedirler. Bu alanda istihdam edilen eczacı sayısı oldukça azdır ilaveten kozmetik ürünler, takviye edici gıdalar ile veteriner ilaçlar konularında ülkemizde ciddi bir eczacı açığı bulunmaktadır. 
  4. Kamuya bağlı veya Özel çalışan Rutin Analiz Merkezleri/Laboratuarlar: Sağlık hizmetinde görev yapan kamuya ait veya özel birçok merkez bulunmaktadır. Bu merkezlerin bazıları “ilaç-zehir bilgi” merkezleri gibi bilgi vermek amaçlı olarak yeni ilaçlarla ilgili bilgiler, ilaç-ilaç, ilaç-gıda etkileşmeleri ve zehirlenmeler ile durumlarda yapılacak uygulamalarda ilgili birimlere bilgi aktarmaktadır. Bunun dışında analitik çalışma yapan kan, idrar gibi biyolojik sıvılarla rutin sonuç veren veya ilaç araştırmaları (Ar-Ge) yapan ilaç, biyolojik ürün ve gıda laboratuarlarda ya da akreditasyon merkezleri bulunmaktadır. Bu merkez ve laboratuarların çalışma alanları eczacının mesleki eğitim konuları arasında yer almaktadır.
  5. Araştırma merkezleri: İlaç araştırmaları önemli bir alanı oluşturmaktadır. Yeni etkin moleküller bulmak, mevcut moleküllerin etkinliği artırmak, üretim yöntemlerinde daha akılcı mekanizmalar geliştirmek ve genom ve gen çalışmalarında ekip çalışmasına katılmak gibi birçok alanda eczacının bilgisine, deneyimine ve uygulama yatkınlığına gereksinim bulunmaktadır. Ayrıca patent çalışmaları açısından da önemli görevler üstlenebilmektedir.
  6. Kamu Kurumları: Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Sağlık Bakanlığı ve bünyesindeki Kurumlarda, Çalışma Bakanlığında ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eczacılar için kadrolar açmaktadır. Genel olarak bakıldığında, eczacılar ilaç ve sağlık alanında kullanılabilecek ürünleri üreten ve pazarlayan küçük veya büyük ölçekli yerleri denetlemek, ruhsat veya izin başvuru dosyalarını uluslararası kılavuzlara uygun olarak incelemek, iş işçi sağlığı konularında ilgili yasa ve mevzuata uyulmasını sağlamak için görev yapmaktadır. Ayrıca eczacının ilaçta patent, adli eczacılık ve ilaçta bilirkişilik konularında görev yapabileceği de bilinmektedir. İlaç harcamalarında ilacın payı arttıkça akılcı ilaç kullanımı ön plana çıkmakta ve eczacılar ya ilaçta yer alan etkin maddelerin doz etki ilişkisini araştırarak kullanım protokollerinin hazırlanmasına veya eczanelerden gönderilen reçetelerin denetimlerini yaparak uygulanmasına katkı vermektedir.
  7. Kamu ve Vakıf Üniversiteleri: Eczacılar akademik boyutta ilaç ile ilgili araştırma ve eğitim faaliyetlerinde ciddi çalışmalarda yer almaktadır. Yurtdışı işbirlikleri ile birlikte yaptıkları çalışmalar ilaç araştırmaları ve metabolizma çalışmalarında oldukça fazla atıf almaktadır.